دستور پخت زغال لیمو : از چوب های مرکبات مانند نارنج و پرتغال و چوب های سفت جنگلی مانند شمشاد ، مرضین ، انار ، ازگیل ، بلوط و هرچوب محکمی که در ساختار آن ترک نداشته باشد را می توان برای زغال لیمو استفاده کرد با این تفاوت که نحوه پخت آن ها را رعایت کنید. یکی از بیشترین مصرف های زغال لیمو برای قلیان می باشد. روش تشخیص زغال خوب لیمو سیاه و براق بودن آن می باشد. در تولید زغال لیمو با کیفیت از فشار حرارتی بالا جهت بالا بردن کیفیت استفاده می کنند. مراحل پخت این زغال ۵ مرحله است که حدود ۳۰ الی ۴۰ ساعت زمان می برد. اگر می خواهید با دستور پخت زغال لیمو بیشتر آشنا شوید تا انتهای مقاله همراه ما باشید:
دستور پخت زغال لیمو قلیان
زغال لیمو را از چوب های درختان مرکبات مانند نارنج و پرتغال و چوب های سفت جنگلی مانند شمشاد – مرضین – انار-ازگیل – بلوط و هرچوب محکمی که در ساختار آن ترک نداشته باشد را تولید می کنند . پخت زغال لیمو معمولا در کوره های زغال سنتی بین ۱۸ تا ۲۵ روز زمان می برد ولی در کوره های صنعتی این زمان حداکثر ۳ روز می باشد.
مراحل پخت این زغال در پنج مرحله انجام می گردد که زمان ان از ۳۰ تا ۴۰ ساعت می باشد باسرد شدن اگر قطر چوب زیاد باشد ممکن هست زمان پخت به ۵۰ ساعت نیز برسد.:
✅مرحله اول : پخت مرحله سفت شدن چوب داخل کوره زغال تحت حرارت تعیین شده در محیط خلع کوره می باشد.
✅مرحله دوم : مرحله اسید زدایی از چوب تحت دمای تحقیقات و سرکه گیری اولیه از چوب .که این املاح در صنعت کشاورزی برای از بین بردن گیاهان و علف های هرز استفاده می شود.
✅مرحله سوم : اسید زدایی تا در صد خلوص ۶۰ درصد به همراه کربونیزاسون اولیه تا دمای ۲۰۰ درجه :علاییم این منطقه زمانی رنگ سرکه قهوه ای رنگ بوده و در این مرحله قسمت های خارجی چوب داخل کوره به رنگ قهوه ای می شود.
✅مرحله چهارم : مرحله گاز دایی می باشد که در این مرحله گازها باید وارد فیلتر شده و کندانس شوند یعنی تبدیل به اب شود . مشکلات زیست محیطی نداشته باشد. .مهمترین عامل در فراین ذغال و کربونیزاسون است .در هنگام خرید کوره بخواهید که این مرحله را به صورت تخصص برای شما توضیح دهند.
✅مرحله پنجم : عبور از مرحله گاز زدایی و ورود به مرحله ای که دمای انتهایی کربونیزاسیون گویند. یعنی ورود به دامنه دمایی زغال سفید که علاعم خاصی از دریچه های تخلیه کوره بیرون می اید که به هنگام روز با چشم غیر مسلح نمی توان دید و تشخیص داد.
تولید زغال لیمو به دو روش صنعتی و سنتی
به دو روش می توان زغال لیمو تولید کرد به صورت سنتی و کوره های صنعتی که در ادامه مطلب به بیان کامل مطالبی درباره این دو روش تولید زغال لیمو می پردازیم:
راه اندازی خط تولید زغال لیمو به روش سنتی
چوب را در داخل کوره ای در بسته قرار می دهند و سپس آتش می زنند و پس از تبدیل شدن چوب ها به ذغال ، ذغالها جمع آوری شده و مصرف می شوند.
تولید زغال لیمو به روش صنعتی
در تولید زغال لیمو به روش صنعتی از کوره های صنعتی که چهار جداره بوده و اتلاف حرارت ندارد و مجهز به سیستم قطران گیری است استفاده می شود. کف کوره های صنعتی از ورق استیل نمره ۳۱۶ است که در دمای بالا دچار سوختگی و اکسید شدن نمی گردد .
از کوره های صنعتی برای پخت زغال کبابی ، ذغال لیمو یا مجلسی ، کربونیزاسیون ذغال چینی و به عنوان خشک کن در زغال جکسون استفاده می شود. کوره صنعتی از طریق سیستم دیجیتال کنترل می گردد و نیازی به ندارد که اپراتور بصورت مدام کنار دستگاه بایستد .مدت زمان پخت زغال قلیان یا مجلسی در این کوره ها ۴۰ تا ۲۴ ساعت بوده که این در کورهای سنتی ۸ روز می باشد.
بهترین زغال لیمو کدام است؟
شاید جالب باشد که بدانید زغال لیمو جهرم یکی از با کیفیت ترین زغال ها می باشد. قیمت زغال لیمو جهرم در ایران بسیار متفاوت است. ذغال لیمو با کیفیت براق است حرارت و دوام بسیار بالایی دارد همچنین زود سرخ می شود و دیر خاموش می شود.
ویژگی های زغال لیمو با کیفیت
یک زغال خوب باید رخ و نمایی خوبی داشته باشد که بهتر مورد توجه خریداران و استفاده کنندگان باشد .یک زغال خوب باید بدون ترک باشد . یک زغال خوب هنگامی که روشن می شود باید بدون دود ، بدون بو و بدون خاموشی باشد تا بشتر مورد توجه استفاده کنندگان باشد تا فروشندگان با توجه به ارزش اقتصادی ان محصول بتوانند با اراعه در بازار رقابت بهتری داشته باشند تا فروش بیشتر انجام گردد توجه داشته باشید محصول بهتر و با کیفیت یعنی فروش بیشتر و بدست اوردن درامد بالا و ثروت کلان در این صورت می توان سود دهی اقتصادی این محصول را مقرون به صرفه دانست. از مهمترین ویژگی ذغال لیمو درجه یک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
حرارت بالا
-
دوام بالا
-
هنگام سوختن جرقه ندارد
-
خاکستر کمی دارد.
-
زود سرخ می شود.
-
دیر خاموش می شود.
راه اندازی خط تولید زغال لیمو به چه لوازمی نیاز دارد؟
مراحلی را که چوب در تشکیل زغال لیمو در خط تولید زغال لیمو می گذراند شامل موارد زیر می باشد:
درحالیکه چوب در کوره ایستاده فلزی(Retort) حرارت داده می شود در طی مسیرش تا تبدیل شدن آن به زغال چوب مراحلی را می گذراند. تشکیل زغال چوب تحت شرایط آزمایشگاهی مطالعه گردید و مراحل زیر در فرایند تبدیل آن به زغال چوب تشخیص داده شده اند:
✅ در دمای بین ۲۰ تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد :
چوب گرما را جذب نموده به صورتی که رطوبت خود را به صورت بخار آب (Steam/ Vapor) از دست داده و خشک می گردد. دمای آن در ۱۰۰ درجه سانتیگراد یا کمی بالاتر ثابت باقی می ماند تا اسکلت چوب خشک گردد.
✅ در دمای بین ۱۱۰ تا ۲۷۰ درجه سانتیگراد :
مقادیر چزئی نهایی آب ، چوب را ترک نموده و چب شروع به تجزیه شدن و از دست دادن برخی از ترکیبات مانند منو اکسید کربن (CO)، دی اکسید کربن(CO2)، اسید استیک(CH3COH)، متانول(CH3OH) نموده و گرما جذب می شود.
✅ در دمای بین ۲۷۰ تا ۲۹۰ درجه سانتیگراد:
این نقطه ای است که تجزیه اگزوترمیک در چوب آغاز شده، گرما نمو یافته و تخریب خودبخود بطور پیوسته رخ داده و چوب در زیر این دمای تجزیه خنک نمی گردد.
✅ در دمای بین ۲۹۰ تا ۴۰۰ درجه سانتیگراد:
تخریب ساختار چوب همچنان ادامه یافته، بخارات خروجی از آن مرکب از گازهای قابل احتراقی مانند منو اکسید کربن (CO)، هیدروژن(H2)، و متان(CH4) همراه با گاز دی اکسید کربن(CO2) و مقادیر قابل توجهی از بخارات مانند آب، اسید استیک، متانول، استن و غیره و مواد قیری(Tars) بوده که با افزایش دما مقدارش افزایش یافته و مستولی می گردد.
✅ در دمای بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ درجه سانتیگراد:
در دمای ۴۰۰ درجه سانتیگراد عملاً تبدیل چوب به زغال لیمو کامل می شود. در این دما هنوز زغال چوب حاوی مقادیر قابل محسوسی از مواد قیری (Tars) شاید تا ۳۰% وزنی است که در ساختار آن به دام افتاده است.
این آرام سوزی زغال چوب نیاز به گرما دهی بعدی دارد تا بیشتر مواد قیری را از آن خارج ساخته و نیز محتوای کربن ثابت داخل زغال چوب را تا حدود ۷۵% افزایش دهد که برای زغال چوب تجاری با کیفیت خوب امری معمول می باشد. از دست دادن مواد قیری (Tars) زغال چوب تابع حرارت ورودی بعدی است تا دمای آن را تا حدود ۵۰۰ درجه سانتیگراد بالا برده تا مرحله کربونیزاسیون تکمیل گردد.
طرز پخت زغال جهرم
زغال جهرم یکی از مرغوب ترین زغالهایی است که تهیه می شود و یکی از دلایلی که زغال جهرم را از دیگر زغالها متمایز می کند و به عنوان زغال درجه یک شناخته میشود روش به دست آوردن زغال است که در زیر شرح مختصری از تهیه آن را بیان می کنم:
-
عدم استفاده از سوخت های فسیلی
-
عدم استفاده از آتش مستقیم
-
استفاده از شلتوک (پوسته برنج )
در این روش چوب ها را روی هم به صورت منظم در ابعاد:
-
ارتفاع: ۱٫۱۰ تا ۱٫۵۰ متر، عرض: ۱٫۵ تا ۲ متر و طول ۱۰ تا ۱۲ متر می چینند.
-
بعد روی چوب ها شلتوک برنج (به ضخامت ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر طوری که روی تمام چوب ها پوشانیده شود) قرار می دهند ، در نهایت در چند قسمت خاکستر داغ ( از آتش زدن همین شلتوک که در جایی دیگر به دست می آید ) بر روی شلتوک ها قرار میدهند تا شلتوک ها به صورت تدریجی شروع به سوختن کند.
-
نتیجه حاصل از سوختن شلتوک ها خاکستری داغ است که کل کوره را فرا می گیرد.
-
۲ روز طول می کشد که چوبهایی که در بالا در تماس اولیه خاکستر داغ هستند به زغال تبدیل شوند.سپس زغالهای اولیه را از کوره خارج میکنند.بیرون کشیدن زغال از کوره روزانه می باشد و ۱۰الی ۲۰ روز طول می کشد که کل چوبها به زغال تبدیل شود
-
زغال های کشیده شده از کوره را در ظرف فلزی(حلب های روغن ۱۶ کیلویی ) میریزند و آنها را بر روی زمین وارونه میکنند
-
دور آن را با خاک می پوشانند تا هوا به آن نفوذ نکند ۷ ساعت طول میکشد که زغال سردشده و آماده بسته بندی شود