راه اندازی خط تولید زغال لیمو : یکی از مهم ترین و رایج ترین انواع زغال ، تولید زغال لیمو است .امروزه از زغال برای تهیه انواع کباب و غذاهای خوشمزه در رستوران و قهوه خانه های سنتی استفاده می شود هم چنین در منطقه خاورمیانه به دلیل مصرف زیاد قلیان از زغال های سنتی و صنعتی بسیار استفاده می کنند. زغال لیمو از بین زغال های تولیدی جزو بهترین و با کیفت ترین زغال ها محسوب میشود . و چون با کیفیت می باشد و کاربرد فراوانی نیز دارد شروع کسب و کار در این حوزه می تواند سود آور باشد. برای اینکه اطلاعاتی درباره راه اندازی خط تولید زغال لیمو داشته باشید به شما پیشنهاد می کنیم ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید:
ویژگی های تولید زغال لیمو درجه یک
شاید جالب باشد که بدانید اگر فرآیند گازگیری در زغال به شکل کامل انجام نپذیرد، فرد مصرفکننده هنگام سوختن زغال بر روی گاز با خرد شدن زغال و جرقه زدن آن به اطراف مواجه میشود. زغال لیمو به حدی حساس است که وقتی مصرفکننده از آن استفاده مینماید، موقع سوختن با بو و دود همراه است. این زغال بصورت صاف و یک دست می باشد و هیچ گونه شکاف و درزی در آن دیده نمی شود از دیگر ویژگی های زغال لیمو درجه یک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- یک ویژگی بارز این زغال این است که به آرامی و به صورت یکنواخت میسوزد و مدت روشن بودن آن طولانی است،به طور کلی دوام آن به نسبت بقیه زغال ها بیشتر است.
- دیگر ویژگی این زغال این است که کاملا بدون جرقه بوده و گازهای سمی که باعث ایجاد سردرد میشوند کمتر تولید میکند.
ویژگی های زغال لیمو باکیفیت
- حرارت بالایی دارد.
- به آرامی می سوزد و در نتیجه دوام بیشتری دارد.
- هنگام سوختن، جرقه و دود ایجاد نمی کند.
- گاز های سمی خارج شده از آن که عامل سردرد است، در زغال لیمو نسبت به سایر آن ها کمتر می باشد.
- خاکستر کمی دارد.
- در مدت زمان کمی پس از قرارگیری در معرض حرارت، سرخ و قابل استفاده می شود.
راه اندازی خط تولید زغال لیمو
در سال های اخیر راه اندازی تولید زغال لیمو از پرسودترین مشاغل است که دارای بازار مصرف فراوانی هستند. زغال لیمو بهترین زغال مصرفی قلیان است. و نیز، ایجاد و ساخت باربیکیو (منقل کباب) در منازل و پختن کباب در کنار خانواده از تفریحاتی است که بسیار طرفدار دارد.
یکی دیگر از موارد مهم در راه اندازی تولید زغال لیمو ، کوره ی صنعتی است باید از نظر طراحی و مهندسی دارای استحکام و دوامی بلند مدت باشد و نیز بتواند نیاز افراد را پاسخگو باشد. به دلیل گرم و سرد شدن کوره در هنگام کار باید نکات بسیار ظریف را در زمان استفاده از آن رعایت نمود.
زمانی که قصد راه اندازی تولید زغال لیمو هستید و نیاز به تهیه کوره زغال دارید بهتر است قبل از خرید به صورت تخصصی اطلاعات لازم را در این زمینه داشته باشید.برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره در زمینه تولید زغال می توانید با کارشناسان و مشاورین صنعت زغال در ارتباط باشید.
تولید زغال لیمو با سرمایه کم
دستور پخت زغال لیمو که در بازار ارایه میشوند به وسیله فروشندگان کوره عموما برنامه هایی هستند که باعث ترکیدن، شکستگی و خام بودن زغال می شوند و کیفیت زغال خوب را ندارند. چوب لیمو به دلیل داشتن پوستی سخت برای تبدیل به زغال باید حرارت زیادی ببیند و مراحلی را طی کند تا علاوه بر داشتن کیفیت مطلوب ، از نظر ظاهری نیز مرغوبیت خود را حفظ کند
با مشاوره با گروه زغال صنعت متناسب با نوع کوره و زمانبندی دقیق به شما برنامه ای را ارایه می دهد تا زغال لیمویی درجه یک با کوره های صنعتی تولید نمایید.
مراحل تولید زغال لیمو
برای تولید زغال لیمو معمولا از چوب درختانی که ترک نداشته باشند استفاده می کنند .چوب مرکباتی چون پرتغال ، نارنج ، چوب سفت درختان جنگل که شامل بلوط ،انار ، شمشاد می شود و هر نوع چوب درختی که ترک نداشته باشد می توان استفاده کرد .
در این میان تنها باید به نحوه پخت آن ها توجه کنیم که تمام مراحل به درستی رعایت شده باشند .مراحل پخت و تولید زغال لیمو شامل پنج مرحله می شود که مدت زمان ۳۰ الی ۴۰ ساعت را به خود اختصاص می دهد . چنان چه قطر چوب زیاد باشد امکان افزایش زمان پخت و تولید زغال افزایش پیدا می کند و به ۵۰ ساعت نیز خواهد رسید.
-
در مرحله اول از پخت زغال لیمو ،مرحله سفت شدن چوب در کوره صنعتی حرارت دیده در محیط خلاء کوره می باشد .
-
در مرحله دوم از تولید زغال لیمو اسید زدایی از چوب که همان سرکه گیری اولیه است انجام می شود.از سرکه چوب در بخش های مختلف صنعت کشاورزی از جمله از بین بردن آفات و گیاهان و علف های هرز و بیهوده استفاده می شود .
-
مرحله سوم از تولید زغال اسید زدایی تا اندازه خلوص ۶۰ درصد همراه با کربونیزاسیون اولیه تا دمای ۲۰۰ درجه می باشد .از علامت های زمانی این مرحله می توان به رنگ سرکه قهوه ای چوب و هم چنین رنگ قهوه ای چوب در قسمت خارجی آن اشاره کرد .
-
در مرحله چهارم از تولید و ساخت زغال لیمو گازها وارد فیلتر می شوند و عملیات کندانسیون یعنی تبدیل گاز به مایع انجام می شود .این مرحله از تولید زغال تخریب و مشکلات محیط زیستی ندارد و یکی از مهم ترین مراحل در فرآیند تولید زغال چوب و کربونیزاسیون می باشد .
-
در مرحله پنجم از ساخت و تولید زغال لیمو عبور از مرحله گاز زدایی و ورود به مرحله انتهایی کربونیزاسیون است .در این مرحله به دامنه دمایی زغال سفید وارد می شود که علائم مشخصی از دریچه کوره زغال خارج می شود که با چشم غیرمسلح در طول روز قابل تشخیص نمی باشد .
بهترین زغال لیمو با چه روشی تولید می شود؟
تولید زغال لیمو به دو روش سنتی و صنعتی انجام میشود. با توجه به افزایش آلودگی هوا و نیاز به حفاظت از محیط زیست، امروزه روش صنعتی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه به توضیح مختصری از هر دو روش تولید بهترین زغال لیمو میپردازیم.
تولید زغال لیمو به روش سنتی
در روش سنتی، تولید زغال لیمو به صورت دستی و با استفاده از کورههای قدیمی انجام میشود. این کورهها معمولاً در فضای باز قرار دارند و چوبهای لیمو پس از جمعآوری در داخل کورهها چیده میشوند. سپس کورهها با پوشاندن چوبها با خاک و ایجاد آتش در زیر آنها، فرآیند کربونیزاسیون را آغاز میکنند. این روش دارای مزایا و معایب خود است:
مزایا:
هزینههای اولیه کمتر.
قابلیت استفاده در مناطق روستایی و دورافتاده.
معایب:
تولید دود و آلایندههای مضر برای هوا.
کنترل کمتر بر کیفیت زغال تولیدی.
زمانبر بودن فرآیند تولید.
تولید زغال لیمو به روش صنعتی
روش صنعتی تولید زغال لیمو با استفاده از فناوریهای پیشرفته و کورههای مدرن انجام میشود. در این روش، چوبهای لیمو در کورههای بسته و تحت شرایط کنترلشده حرارت داده میشوند تا فرآیند کربونیزاسیون به صورت بهینه انجام شود. این روش نیز دارای مزایا و معایب خاص خود است:
مزایا:
کاهش قابل توجه تولید دود و آلایندهها.
کنترل بهتر بر کیفیت زغال تولیدی.
بهرهوری بالاتر و زمان تولید کمتر.
قابلیت تولید در مقیاس بزرگ و به صورت مداوم.
معایب:
هزینههای اولیه بالا به دلیل نیاز به تجهیزات مدرن.
نیاز به دانش فنی و تخصصی برای راهاندازی و نگهداری تجهیزات.
در نهایت، با توجه به اهمیت حفاظت از محیط زیست و بهبود کیفیت هوا، استفاده از روش صنعتی برای تولید زغال لیمو به طور فزایندهای مورد استقبال قرار گرفته است. این رویکرد نه تنها به کاهش آلودگی کمک میکند، بلکه محصولی با کیفیت بالاتر و تولیدی پایدارتر را نیز به ارمغان میآورد.