عوامل دود کردن کوره زغال فشرده : در گذشته نه چندان دور افراد با بریدن درختان و شاخه های ضخیم چوب ها را در گودال های عمیق به زغال تبدیل می کردند. به دلیل کمبود شغل و راحتی کار زغال در مناطق روستایی افراد زیادی در زمینه تهیه و تولید زغال به شکل سنتی فعالیت می کردند.
تهیه زغال در محیط زیست موجب آلودگی محیط زیست می شد که اثرات مخرب آن بر محیط زیست تاثیر به سزایی می گذاشت. با توجه به اهمیت جنگل ها و درختان در سلامت انسان امروزه بیشتر از روش هایی استفاده می شود که نیاز نباشد برای تهیه حجم انبوهی از زغال، درختان زیادی را قطع کرد.
امروزه با توجه به ابزارها و تجهیزات جدید و به روز دیگر نیاز نیست برای تهیه زغال درختان زیادی را در جنگل ها قطع کرد. شاید در حین خرید زغال ازمغازه ها دقت کرده باشید که برخی زغال ها طرح جالب و ابعاد متفاوتی دارند در واقع این مدل زغال ها، زغال فشرده هستند.
برای تولید زغال فشرده دیگر نیاز نیست درختان را قطع کرد بلکه از روش های دیگری می توان مواد اولیه آن را تامین و در کوره های صنعتی به زغال فشرده تبدیل کرد. مواد اولیه یا همان بریکت سوختی در کوره های صنعتی در طی عملیاتی تبدیل به زغال فشرده می شود.
یکی از اصول کلی عملیات تهیه زغال فشرده در کوره های صنعتی این است که هیچ دودی از کوره بلند نشود چرا که کوره های صنعتی نقش قابل توجهی در آلوده نکردن محیط زیست دارند.
عوامل دود کردن کوره زغال فشرده
امروزه برای کاهش سطح آلودگی های محیط زیست در زمان تهیه زغال از کوره های صنعتی استفاده می شود در واقع یکی از مزیت های کوره های صنعتی دود نکردن و کاهش آلاینده های محیط زیست است . در برخی مواقع کوره های صنعتی به هر دلیلی دود می کنند که می توان دود کردن کوره صنعتی را ناشی از یک سری عوامل دانست. در ادامه برای شما به اختصار هر کدام از عوامل را بیان می کنیم؛
بکارگیری مواد ناخالص و نامرغوب در تولید زغال
وجود ناخالصی و مواد نامرغوب زیان بار از جمله عواملی است که در دود کردن کوره نقش به سزایی دارد. اغلب تولید کنندگان در همان مراحل ابتدایی برای چسباندن و فشرده کردن مواد بریکت به هم از مواد شیمایی و چسب های مضر استفاده می کنند.
حال تصور کنید مواد برکیت همراه با مواد شیمیایی و چسب های مخصوص در کوره طی عملیات حرارتی قرار بگیرد به نظرتان چه اتفاقی می افتد؟ درست حدس زدید مواد شیمایی و ناخالصی ها در اثر عملیاتی حرارتی می سوزند و باعث بیرون زدن دود از کوره می شوند.
گازهای سمی حاصل از دود مواد شیمیایی برای محیط زیست آسیب زا بوده و سلامت افراد را نیز به خطر می اندازد. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی تولید کنندگان نباید از هیچ موادی به عنوان چسب یا هر چیز دیگری برای به هم چسباندن بریکت استفاده کنند. استفاده از مواد نامرغوب بر کیفیت زغال فشرده نیز تاثیر مستقیمی دارد. چراکه در صورت استفاده از مواد نامرغوب در نهایت زغال فشرده بی کیفیتی هم تولید می شود. به طور کلی شرط اصلی در تولید زغال فشرده مرغوب در کوره بکارگیری مواد مرغوب می باشد.
بکارگیری سوخت اضافی برای مشتعل کردن کوره
در کوره ها برای مشتعل کردن بریکت ها در ابتدا نباید از مواد سوختی همچون نفت یا بنزین استفاده کرد. استفاده از سوخت های این چنینی کیفیت زغال فشرده را کاهش خواهد داد. بهترین روش برای مشتعل کردن بریکت ها استفاده از حرارات است که به کمک مشعل انجام می گیرد. با حرارات دادن بریکت ها، به تدریج مشتعل می شوند و نیاز با استفاده از سوخت های مانند بنزین، نفت و …نیست. ناگفته نماند که اگر در زمان اشتعال بریکت ها از مواد سوختی همچون نفت، بنزین و … استفاده شود بر کیفیت زغال فشرده تاثیر منفی خواهد گذاشت و زغال فشرده ساختار شکننده ای پیدا خواهد کرد.
ساختار نادرست کوره
اگر از مواد اولیه مرغوب بدون هیچ چسب و مواد شیمیایی در بریکت استفاده می کنید و یا برای مشتعل کردن بریکت ها در کوره از هیچ گونه سوختی همچون بنزین و نفت استفاده نکرده اید ولی همچنان از کوره دود بیرون می آید باید دنبال عاملی دیگری در کوره بگردید.
کوره ها برای تهیه زغال فشرده باید اصولی بنا شده باشند. همچنین در کوره مکانی برای تهویه هوای حاصل از حرارات دادن زغال فشرده تعبیه شده باشد.
تهویه مناسب در کوره نقش قابل توجهی در کیفیت زغال فشرده دارد چرا که در صورت عدم تعبیه تهویه هوا در کوره ها ، زغال فشرده خفه می شود. در نهایت به درستی عملیات حرارتی بر روی آن انجام نمی شود و از کوره دود بیرون می آید.
منبع :mehrsanatgroup